A www.babafejlodese.hu sütiket használ. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.

 
 

11 hónapos baba

Nem lehet elégszer hangoztatni egy gyermek nevelése során, hogy mindig elsősorban azt utánozza, amit csinálsz, nem azt, amit mondasz. A baba nem tud, nem utánozni. Figyeli a gesztusodat, arckifejezésedet, a hanglejtésedet. Utánzáson keresztül veszi át azoknak a személyeknek a viselkedésformáit, elvárásait, tulajdonságait, akikhez érzelemileg kötődik. Igyekszik olyanná válni, mint az a felnőtt, akit nagyon szeret. Így válik belsővé, azaz teszi egyre jobban magáévá a gyermek a szabályok betartására, a viselkedési szabályokra vonatkozó ismereteit.

Az akarat fejlődése

11 hónapos baba

Sok olyan dolgot is csinál, ami vicces, és ezért gyakran megnevettet téged. Ő is örül, ha látja, hogy figyelemfelkeltő számodra, amit csinál. Ha a nevén szólítod, odafigyel, és már érti a tiltásokat, a „Nem szabad” kifejezést. Ezt a „nem” szót, már ő is tudja mondani, egyébként gyakran az első szavak közé tartozik, amit mond egy baba.

Mindemellett érdemes előre elhatározni és úgy alakítani a baba felfedezési lehetőségeit, hogy természetes kíváncsiságát kielégíthesse, ne ütközzön „felesleges” tiltásokba. A sok tiltástól elbizonytalanodik, visszahúzódóvá, bátortalanná válhat, nem fog egy idő után kezdeményezni. Ő még nem érti az ok-okozati összefüggéseket, ha el is magyarázol neki valamit, hogy nem szabad, azt még könnyen elfelejti. Ezért sokat-sokat kell mondogatni, ismételgetni ugyanazt, nem kiabálva, hanem nyugodtan, türelemmel, és egyszer csak meg fogja érteni. Persze ne engedj meg neki korlátok nélkül mindent, mert az sem jó.

A gyermek fejlődéséhez hozzá tartozik a tiltakozás. Ez olyankor van elsősorban, amikor a szülői tilalmakkal szembetalálkozik. Ez egyben egy erőpróba is. Ő „akarni akar”, szeretne önállóvá válni, és ez a tagadás, a tőled való elkülönülésének első jelzése. Az akarat megjelenhet dac formájában is. A kicsit is nagyon frusztrálja ez a helyzet, hiszen egyre inkább szeretné a saját akaratát megélni, miközben pont azzal a személlyel kell emiatt harcot vívnia, akit a legjobban szeret.

Súly és hosszfejlődés

11 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 7700 - 8400 gramm
Átlagos születési súly esetén: 9300 - 9500 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 10500 - 11500 gramm

11 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 70,5 - 72,5 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 74 - 75 cm
Nagyobb baba esetén: 77 - 79 cm

Nevelési módszerek

Fontos, hogy az elvárásaid legyenek reálisak és a gyermek korának megfelelőek. A kicsi gyermeknek, nagy nehézséget jelent a tiltások betartása. Ne azt mondd neki, hogy: Mit nem szabad! hanem azt, hogy: Mit szabad, és azt hogyan?.

Néhány támogató nevelési módszer, ami pozitívan befolyásolja a gyermek személyiségfejlődését, ezek lényege, hogy motiváló, ösztönző hatású.
Dicséret: elismerés, gondoskodó törődés, mosoly, barátságos gesztus, bátorító pillantás
Jutalmazás: pl. játékot kap a gyermek
Bátorítás: a gyermek nevelésében a legfontosabb alkotó elem. Pl. „Meg tudod
csinálni, te nagyon ügyes vagy!”.
Meggyőzés, magyarázat: „Mindig kezet kell mosni evés előtt, így nem leszel beteg!”
Példamutatás: ez az egyik leghatásosabb és legfontosabb nevelési módszer!

Károsan befolyásoló tényezők a gyermek személyiségfejlődésében:
Rendszeres szidás: nem szólít fel a helyes viselkedésre, hanem inkább elrettent, gátolja a gyermek aktivitását, kisebbrendűségi érzést alakít ki benne, nem változtatja meg a viselkedést, hanem csak elnyomja azt.
Állandó fenyegetés, kiabálás: a gyermek félénk, közömbös, vagy agresszív lesz.

Játékfejlődés

A játék a gyermek legfontosabb és egyben fő tevékenysége. Belső késztetésből indul ki, nincs célja vele, ösztönzője az öröm. A játékban minden lehetséges, mindenből minden lehet. A játékon keresztül ismeri meg a világot, így érti meg a körülötte és vele zajló dolgokat, miközben a saját vágyait valósítja meg. A jó játékból hiányzik a teljesítményért, a megfelelésért való szorongás, nem feladat a számára. A gyermek egészséges fejlődésének alapját képezi, gyakorlatilag az egész személyiségére hatással van.

Mi minden fejlődik játék közben?
-    általános ismeretek gyarapodnak
-    fejlődik a problémamegoldó képesség
-    önállóságra tanít
-    társas kapcsolatokat fejleszt
-    viselkedési szabályokat alakít ki, amiket be is tud gyakorolni
-    fejleszti a nagymozgást, a finommozgást
-    oldja a gyermek feszültségét, szorongását
-    segít feldolgozni az érzéseit
-    elősegíti a beszédfejlődést, a szókincs gyarapodását
-    kreativitása kibontakozhat
-    fejleszti a fantáziáját

A játékok kiválasztása során, mire érdemes odafigyelni?
-    könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen a játék
-    ne okozzon balesetet, ne legyen törött, ne essen szét kis darabokra
-    ne legyenek sérülést okozó éles sarkai
-    ne lógjon hosszú zsinórón
-    ne legyen túl nehéz a kisgyermeknek
-    a festékanyaga nyálban ne oldódjon
-    a testüregeibe ne tudja bedugni
-    minden tevékenységformához legyen elegendő játék (konstruáló, manipuláló, mozgásfejlesztő stb.)
-    a játék mérete, színe, formája keltse fel a kisgyermek érdeklődését
-    több fajta tevékenységre is lehessen használni
-    a fiúknak is legyen babázási, a lányoknak autózási lehetősége
-    tartós igénybevételnek feleljen meg
-    életkornak, fejlettségének, érdeklődésnek megfelelő legyen

Beszédfejlődés

A baba 11-12 hónapos korban szót, szótöredéket használ, egylépéses felszólítást teljesít, kívánságait jelzi. Szavai mondatértékűek: a "mama" jelenthet hívást, kérést, segítséget. Szótagokat ismételget /pl. ba-ba-ba/. A távolabbról jövő vagy halkan mondott hangokra is odafigyel, reagál. Leköti a figyelmét a beszélgetés, a meseolvasás.

Alvás

A felnőttek és a csecsemők alvása között kezdetben nagy különbségek vannak. A baba alvásigénye, még mindig 11-12 óra éjszaka + kétszer nappal. Ez számodra azért nem pihentető, mert ezt hosszabb-rövidebb megszakításokkal teszi, így a nap bármely szakában ébren lehet. Ahogy nő a gyermeked, alvási és ébrenléti ideje hosszabbodik, s egyre inkább egybe fog esni a te ébrenléti-alvási ritmusoddal. Ezt te úgy szabályozhatod, hogy minden nap meghatározott időben teszed le aludni, és azzal, ha nem veszed fel mindig, ha éjszaka felébred.

Nyűgös baba megnyugtatásához, a vállhoz támasztott helyzet a legjobb, mert így a környezetét is jobban észreveszi. Síró csecsemők megnyugtatásának további módszere az ölelgetés, paskolás, ringatás, bebugyolálás. Nyugtató hatású még a cumi vagy a saját ujjának szopása is. Azt azonban, hogy melyik babánál melyik módszer válik be leginkább, maguknak az édesanyáknak kell kitapasztalniuk.

Egy éves korra jellemzően minden csecsemő átalussza az éjszakát. Zavart okozhat a babának az alvásában, ha zaklatott napja volt, illetve az ebben a korban jellemző szeparációs szorongás, azaz félelem a szülőtől való elszakadástól. A hálószoba  nyugodt, csendes és ingerszegény legyen, ideálisan19-21 C közötti. A kiságyban ne vegyék körül éjszaka játékok. Csecsemőkorban a legideálisabb a hálózsák használata, egy könnyű takaróval.

Étrend

A fehérje szükségletét hússal, tejjel, tejtermékkel (túró, joghurt, sajt) lehet pótolni. Nagyon szeret kézzel enni. Egyedül próbálgatja a kanállal való evést is. Főzelék, hús, gabonafélék, gyümölcsök mellett tápszert, tejpépet is ehet. Ezekkel főzeléket is lehet dúsítani.

Példa egy napi étrendhez:
Reggeli: szoptatás/tápszer, kenyér, margarin, sonka szalámi
Tízórai: babán püré
Ebéd: főzelék hússal
Uzsonna: joghurt darált keksszel
Vacsora: szoptatás/tápszer, főzelék vagy tejpép.

A folyadék forralt víz, esetleg gyümölcslé, gyümölcstea, babatea (ne legyen túlcukrozva).

Mozgásfejlődés

A mozgás életszükséglet, feltétele a szervezet harmonikus, összehangolt működésének, valamint befolyásolja a testi-lelki fejlődést. Fontos szerepet tölt be az értelmi fejlődésben, alapja a tapasztalatszerzésnek, a megismerő folyamatoknak. A mozgás és a baba hangulata kölcsönhatásban van egymással. Minél derűsebb, annál többet mozog és minél több örömet talál a mozgásban, annál jobb a kedve.

A mozgás, a gyermek személyiségfejlődése miatt is fontos. Sikerélmény számára, ha egy mozgásformát önmagától csinál meg. Ezzel fedezi fel, hogy mire képes, hol vannak a határai.  Egyre jobban tudja összpontosítani a figyelmét, így mozgása is egyre összerendezettebb lesz. Megtanulja közben saját testét, alakul az énképe.

Mozgás közben fejlődik ki a térérzékelése, iránykövetése. Az önállósodás élményét adja, ha elérheti azt a tárgyat, ami érdekli. Hagyni kell, hogy a saját tempójában haladjon a mozgás különböző szakaszaiban. Mindeközben kudarcokat, kellemetlenségeket is átél, mint pl. fenekére huppan, elesik, beüti magát, de ez is szükséges a fejlődéséhez.

- Stabilan ül.
- Jól mászik.
- Felmászik a székre, ágyra.
- Állásba felhúzza magát.
- Oldalirányba kapaszkodva lépeget.
- Egyedül fel tud állni, és le is tud ülni álló helyzetből.
- Rövid ideig egyedül áll.
- Ha kapaszkodik, akkor le tud hajolni a játékért.
- Tud lábujjhegyen állni.
- Feltérdel.
- Próbálgatja a leguggolást álló helyzetből.
- Csippentő fogással (mutató és hüvelykujj használata) megfogja a kisebb tárgyakat.
- Zenére mozog, bohóckodik.
- Mászásból leül.
- Egy kézben meg tud tartani két tárgyat.
- Ülésből le tud feküdni.
- Álló helyzetből le tud ülni.
- Ágyra föl-le mászik.

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:
-    Nem figyel, ha nevén szólítják.
-    Nem reagál környezete hangjaira.
-    Nem tud önállóan ülni.
-    Nem mászik és nem is próbálgatja.
-    Nem tud kúszni.
-    Kúszás közben az egyik oldalát húzza.
-    Nem tudja az alkarjával megtartani magát.
-    Izmai feszesek, nehezen mozgatja a végtagjait.
-    Izmai túl lazának tűnnek, mintha rongybaba lenne.
-    Mindig csak az egyik kezét használja.
-    Elutasítja az ölelést.
-    Nem vesz fel szemkontaktust.

-    Nem mutat érdeklődést szülei iránt.
-    Nem figyel a hang irányába.
-    Túl sokat sír, nagyon nehezen lehet megnyugtatni.
-    Nem próbálja felhívni magára a figyelmet.
-    Nem nyúl a játékért, hogy megszerezze azt.
-    Nem követi mindkét szemével a tárgyakat.
-    Nem ad ki semmilyen beszédhangot.
Valamint, ha hirtelen nagy visszaesés jelentkezik olyan képességekben, amiket korábban már birtokolt.

Fotó: Freedigitalphotos.net

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira - Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek