A www.babafejlodese.hu sütiket használ. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.

 
 

1 hónapos baba

Az első hetekben minden nehéznek és szinte megoldhatatlannak tűnik. Időbe telik, amíg te és a baba, egymásra tudtok hangolódni a napi ritmusban. A napirendet neked kell idővel kialakítanod és bevezetned majd a babád mindennapjaiba, ehhez ő alkalmazkodni fog egy idő után, és ha ez megvan, máris nem lesz minden kusza-musza. A dolgaidat így jobban be fogod tudni iktatni, a kisebb pihenőidőkkel együtt. Ezen kívül, meg kell tanítanod a kicsidet az evés, játékidő és alvás egymásra épülésére, ez adja az alapját a napirendnek.

Bővebben...

2 hónapos baba

A csecsemő, és persze később a kisgyermekkori nevelés legfontosabb területe is, a gondozás. A pici babát még direkt módon nem lehet nevelni, hanem mindent a gondozási műveletek alatt fog elsajátítani. Ezért bizony elmondhatom, hogy a gondozási művelet alatt nevelünk. Épp ezért nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

Bővebben...

3 hónapos baba

A baba 3 hónapos korára, nagy valószínűséggel már elérkezett a nyugodtabb időszak. A hónap végére már kevesebbet sír, illetve már könnyebben felismered ennek az okát. A hasfájós időszak már csak egy rövid ideig fog tartani. Ha még küzdesz vele, akkor a gyógyszertárban kapható Espumisan emulzió, Infacol csepp, Colief csepp, Gripe Water gyógyvíz, ezek valamelyike be szokott válni.

Bővebben...

4 hónapos baba

Szerencsére az egyik nagy megpróbáltatásnak, a hasfájós időszaknak a végére értetek. Kisbabád egyre nyitottabb a környezete felé, érdeklődik a játékok iránt. Felismer már dolgokat és arcokat, emlékszik is rájuk. Folyton fülel, honnan jönnek az ismerős hangok, vagy az ismeretlen zajok. Szemével ilyenkor keresi a hangforrás irányát, fejével abba az irányba fordul. Ha egyedül van, akkor gagyog, kezeit nézegeti, megfogja. Lábait emelgeti, azzal is ismerkedik.

Bővebben...

5 hónapos baba

Megkezdődik a felfedezés korszaka. Észre fogod venni, hogy már nem sír olyan sokat, mert leköti a figyelmét a sok új dolog, ami körülötte van. Amikor viszont sír, akkor az nem hiszti, hanem figyelemfelhívás arra, hogy valami baja van. Ekkor viszont fontos, hogy kiderítsed mi az, ne hagyd figyelmen kívül a jelzését, mert a biztonságérzete sérülhet. Továbbra is igaz az, hogy a te hangulatod nagyban befolyásolja az ő közérzetét, jókedvét is.

Bővebben...

6 hónapos baba

Babáddal egyre szorosabbá kezd válni a kapcsolatod. Ahogy nő, könnyebb vele kommunikálnod, megérteni, hogy mi baja, ha sír, vagy épp mit szeretne az adott helyzetben. Mindez a kölcsönös bizalomra és szeretetre épül. Viszonylag nagy mozgástérre van szüksége  ahhoz, hogy az új mozgásfunkciókat tudja gyakorolni. A hason kúszás kezd beindulni, ehhez pedig helyre van szüksége, ezért nem célszerű a kiságyban hagyni hosszabb órákra.

Bővebben...

7 hónapos baba

A hozzád való kötődése egyre látványosabb. Lényeges dolog, hogy az együtt töltött időtöknek nem csak a mennyisége, hanem a minősége is fontos. Tudom, hogy a háztartási munkát is neked kell elvégezned, de inkább legyen néha rendetlenség a lakásban, minthogy gyermeked szomorkodjon nélküled. Ha kimész a szobából elkezd sírni, ezért ha már nem halogathatod a feladataidat,  akkor jobb ha magaddal viszed, pl. a konyhába. Ott ültesd be (és kösd be) az etetőszékbe, adj neki játékot vagy műanyag konyhai eszközöket, hogy addig azokkal játsszon.

Bővebben...

8 hónapos baba

A megkülönböztetés nélküli figyelme megszűnik és bejöhet az idegenektől való félelme. Ha nem figyelsz rá, kiabál, ezzel jelzi, hogy szeretné, hogy vele foglalkozz. Érzelmeit jól ki tudja mutatni, ha tetszik neki valami, akkor hangosan sikongat. Elkezd huncutkodni, és ha nem akar valamit megcsinálni, akkor ellenkezik. A beszédhangok mellett már a viselkedésedet is utánozza.

Bővebben...

9 hónapos baba

Egyre ügyesebb a mozgása, intenzíven gyakorolja az eddig megtanultakat. Ha észrevesz egy számára érdekes tárgyat, akkor addig küzd, amíg meg nem szerzi. Most már érti a „nem” tiltást, de nem szívesen enged ennek a felszólításnak. Ilyenkor ellenkezéssel reagálhat, vagy sírni kezd tehetetlenségében. Az érzelmi világa amúgy is instabil, ez a hullámzás a szeparációs szorongás miatt is fennállhat.

Bővebben...

10 hónapos baba

A kapcsolatod a babáddal egyre bensőségesebb. Azt szeretné, ha semmi mással nem foglalkoznál, csak ővele egész nap, ez érthető, hiszen te vagy a mindene. Igaz, az a mondás, hogy „ azt hiszi, körülötte forog a világ.” Ezért nem sok mindent tudsz elvégezni a háztartásban, de ezen ne izgasd most magad, ezzel más anyuka is így van.

Bővebben...

11 hónapos baba

Nem lehet elégszer hangoztatni egy gyermek nevelése során, hogy mindig elsősorban azt utánozza, amit csinálsz, nem azt, amit mondasz. A baba nem tud, nem utánozni. Figyeli a gesztusodat, arckifejezésedet, a hanglejtésedet. Utánzáson keresztül veszi át azoknak a személyeknek a viselkedésformáit, elvárásait, tulajdonságait, akikhez érzelemileg kötődik. Igyekszik olyanná válni, mint az a felnőtt, akit nagyon szeret. Így válik belsővé, azaz teszi egyre jobban magáévá a gyermek a szabályok betartására, a viselkedési szabályokra vonatkozó ismereteit.

Bővebben...

12 hónapos baba

Elsősorban az Apuka és Anyuka magatartása (és részben a testvér) példamutatása befolyásolja azt, hogy a gyermeknek milyen lesz az önmagáról alkotott képe. A pozitív énkép kialakulását segíti, ha a szülők elfogadják a kisgyermek önállóságra való törekvéseit, és bátorítják a próbálkozásokra. Fontos, hogy milyen szemmel néznek a gyermekre, mit gondolnak, feltételeznek róla, mert sokszor az teljesedik be, az fog egy idő után manifesztálódni. 

Bővebben...